הגדה של פסח
הגדה של פסח

עושים סדר: מדריך ערב פסח וליל הסדר למתחילים

מה מניחים בקערה של פסח? מהם שלבי עריכת הסדר? והיכן מוצאים הגדה? הרב הראשי של מזכרת בתיה, אפרים זלמנוביץ', מסייע למי שרוצים לחגוג את החג ולא יודעים כיצד. ויש גם קישור להגדה מלאה

פורסם בתאריך: 8.4.20 09:39

הרבה נשתנה בפסח הזה. נגיף הקורונה מאלץ את כולנו לחגוג את ליל הסדר בחיק המשפחה הגרעינית, ורבים ימצאו עצמם עורכים את הסדר בפעם הראשונה. אם אתם לא בטוחים מה עליכם לעשות, אנחנו כאן כדי לעשות לכם סדר בעזרתו של אפרים זלמנוביץ', הרב הראשי של מזכרת בתיה.

הרב זלמנוביץ': "חובה להקפיד לקיים את הוראות משרד הבריאות, הן מדין פיקוח נפש, הן מדין דינא דמלכותא דינא ונשמרתם מאד לנפשותיכם, והן מדין ישראל ערבים זה לזה. בכל עת ובכל שעה חובה להישמר מכל משמר מלהידבק בנגיף, וחלילה מלהדביק אחרים. דין רודף חל על כל מי שעובר על ההוראות במזיד עד כדי חשש שעובר על דין רוצח חלילה".

עוד מוסיף זלמנוביץ': "ושמחת בחגיך זו מצווה מן התורה. חייב אדם להתגבר על הבדידות ולסלק מעצמו את העצבות על שנאלץ לקיים את הסדר בלי כל בני המשפחה, ויחשוב שהכל לטובה ושכל מאן דעביד רחמנא לטב עביד. ועוד בליל הסדר הקרוב עם אמונה וביטחון נתפלל שאליהו הנביא יבוא ויבשר לנו בשורות טובות וישועות לעולם כולו".

ועכשיו לסדר עצמו:

קערה של פסח:

מניחים על קערה שלוש מצות כנגד כהן, לוי, ישראל.

זרוע – כנף עוף צלויה.

חרוסת – לרסק יחד 12 תמרים מגולענים, 1 תפוח, ⅓ כוס יין, 1 כוס אגוזים ושקדים, כף סילאן.

חזרת – שורש חזרת טחון.

כרפס – גבעול ועלה סלרי.

ביצה – מבושלת (יש שצולים אותה אחרי הבישול).

מרור – עלי חסה.

מי מלח – היחס הוא ⅓ מלח ⅔ מים.

קערת כרפס לכל הסועדים – רבע תפוח אדמה מבושל לכל סועד או ירק אחר (19 גרם).

שלבי עריכת הסדר:

קדש – מוזגים כוס ראשונה, מקדשים ושותים.

ורחץ – נוטלים ידיים בלי ברכה.

כרפס – לוקחים מנה כרפס, מברכים בורא פרי האדמה ואוכלים.

יחץ – בוצעים את המצה האמצעית לשניים ומצפינים את החלק הגדול לאפיקומן.

מגיד – מגלים את המצות, מגביהים את הקערה ואומרים "הא לחמא עניא…".

מוזגים כוס שנייה (לא שותים) מתחילים בסיפור יציאת מצרים, "מה נשתנה….".

אחרי המזמור "בצאת ישראל ממצרים" מכסים את המצות, מגביהים את הכוס ואומרים "ברוך אתה ה'….. גאל ישראל".

מברכים "….. בורא פרי הגפן" ושותים כוס שנייה מתוך הסבה.

רחצה – נוטלים ידיים ומברכים: "על נטילת ידיים".

מוציא – מברכים "המוציא".

מצה – מברכים "על אכילת מצה".

מרור – נוטלים עלה חסה טובלים בחרוסת ומברכים "על אכילת מרור".

כורך – נוטלים שתי חתיכות מהמצה התחתונה כורכים ביניהן עלה חסה וחזרת ואומרים "זכר למקדש כהלל….".

שולחן עורך – סעודת חג. נוהגים להתחיל באכילת ביצה טבולה במי מלח.

צפון – אחרי הסעודה מוציאים את האפיקומן ואוכלים ממנו.

ברך – מוזגים כוס שלישית ומברכים ברכת המזון. אחרי ברכת המזון מברכים על היין ושותים.

מוזגים כוס רביעית ואת כוס אליהו הנביא ואומרים "שפוך חמתך…".

הלל – אומרים את ההלל עד "….ה' מהולל בתשבחות". מברכים על היין, שותים בהסבה על צד שמאל ומברכים ברכה אחרונה.

נרצה – חסל סידור פסח, לשנה הבאה עם כל המשפחה בירושלים, שירים ופיוטים.

את נוסח ההגדה המלא אפשר להדפיס מקישור זה.


רוצים להישאר מעודכנים אחר כל הידיעות החשובות ברחובות?

הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של "ערים"

הורידו את אפליקציית "ערים רחובות" באנדרואיד

הורידו את אפליקציית "ערים רחובות" באייפון


אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"ערים"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר